Waarom Bosnië?

Nadat ik voor mijn werk verschillende periodes in deze mooie regio had gewerkt, heb ik besloten er een huis te kopen om er mijn vrije tijd te kunnen doorbrengen. Tevens wil ik anderen de gelegenheid bieden deze prachtige regio te leren kennen.

Omgeving

De omgeving van Busovača is heuvelachtig, bosrijk, volop in ontwikkeling en er wonen zeer vriendelijke mensen. Het is een mooi gebied voor wandel- en fietstochten en tevens centraal gelegen zodat vanaf de Kroatische kust tot en met Sarajevo alles snel te bereiken is.

Bosnië en Herzegovina

Bosnië en Herzegovina, bestaande uit de landstreken Bosnië en Herzegovina, is een republiek in het zuidoosten van Europa, die ontstaan is bij het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië (sinds 5 april 1992). De hoofdstad is Sarajevo. Het land grenst aan Kroatië, Servië en Montenegro; bij Neum heeft het 24 kilometer kustlijn met de Adriatische Zee.

Geschiedenis

Na het uitroepen van de onafhankelijkheid in april 1992 brak de Bosnische oorlog uit, die na internationaal ingrijpen in 1995 eindigde met het verdrag van Dayton. Sindsdien is het land verdeeld in twee entiteiten: De Moslim-Kroatische Federatie (Federacija Bosna i Hercegovina), en een Servische entiteit: de Servische Republiek (Republika Srpska). In deze laatste is Banja Luka de belangrijkste stad, grondwettelijk is Sarajevo de hoofdstad. Naast de voornoemde twee deelrepublieken is er het Federaal District Brcko.

Munteenheid

De nationale munteenheid is de Bosnische Mark (Konvertibilna Marka), ofwel BAM ofwel KM. 1 KM is ongeveer 0,51 euro; de koers ligt vast.